Bra att veta


- Allmänt -

Kreditkort
Ett kreditkort kan vara nödvändigt om man bokat en hyrbil, då det vanligtvis krävs ett avdrag av kreditkortet som deposition och säkerhet. Samma sak gäller på hotell. För att öppna telefon och garantera för extra utgifter vill man ha ett utdrag av kreditkortet. Ofta accepteras även kontanter som deposition, men beloppen kan vara höga och med ett kreditkort undviker man kontanta utlägg.

Bilhyra
Normalt är åldersgränsen för att få hyra bil 25 år, avvikelser kan förekomma. Oftast ingår en förare i bilhyran, extra chaufförer meddelas vid bokningstillfället. I vissa fall tas en särskild avgift ut för detta. Tänk på att vid bilhyra i USA är det ibland inte tillåtet att passera olika stater eller gränsen mot Canada och Mexico. Meddela din resrutt vid bokningstillfället. I vissa länder krävs internationellt körkort - läs mer.

Tullbestämmelser
Om Ni använder mediciner som klassas som narkotika rekommenderar vi att ta med läkarens ordination och gärna en officiell engelsk översättning av den.

- Flygresor -
Kontrollera noggrant din resebeställning och dina biljetter. Vi har kontrollerat alla biljetter men det är viktigt att du själv stämmer av att allt är enligt beställning. Checklista: Kontrollera datum, destination, övriga beställningar, såsom bilhyra, hotellbokning, teaterbiljetter etc. Har Du lämnat hotellnamn, telefon nummer och eventuellt boknings nummer till de närmaste hemma?

Incheckning på flygplatsen
Påbörjas i god tid och bör göras minst 90 minuter före avgång (kolla dock med flygbolaget ni reser med så att de inte kräver mera). Tänk på att det ofta är gott om resenärer vid avgångarna och att incheckningen ska vara avklarad vid rekommenderad incheckningstid. Viktigt: I USA är det mycket ofta incheckning senast 2 timmar före avgång. Tänk på att en försäkring inte täcker kostnad i samband med missat flyg om anledningen är för sen incheckning.
Observera att Arlandas och Köpenhamns flygplatser är s.k. tysta flygplatser, vilket innebär att avgångsmeddelanden endast visas på TV-skärmar. Inga högtalarutrop förekommer.

Bagage
Idag skiljer sig bagagereglerna åt för olika destinationer/flygbolag, Det är mycket viktigt att du kontrollerar innan resan vad som gäller så att du inte drabbas av oväntade kostnader vid incheckningen. Tänk på att det är vanligt att även handbagaget mäts och vägs vid incheckningen.

OBS! Nya säkerhetsregler för handbagage inom Europa.
Reglerna gäller från och med den 6 november 2006, och gäller inom EU inklusive Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

• Vätska, gelé och spray med max 1 dl (100 ml) per behållare får tas med i handbagaget.
• Flaskor, burkar, tuber etc ska placeras i en genomskinlig en-liters plastpåse och utan problem få plats i påsen, som ska vara stängd.
• Plastpåsen ska vara återförslutningsbar. Har du inte möjlighet att få tag i en sådan påse, kommer de att finnas på flygplatserna.

Detta avses med vätska:
Vätskor omfattar geléer, krämer, blandningar av vätska och fasta ämnen samt innehåll i tryckbehållare, t ex vatten, tandkräm, hårgelé, drycker, soppor, saft, parfym, raklödder, aerosoler och annat med liknande konsistens.

Dessutom får du ta med:
• Mediciner
• Barnmat
• Vätska som ingår i särskild diet som du behöver under resan.
Packa flytande mediciner, barnmat och dietmat så att du lätt kan visa upp dem vid säkerhetskontrollen på flygplatsen. De behöver dock inte ligga i plastpåsar.

Detta påverkas inte:
• Du kommer även i fortsättningen att kunna köpa taxfree efter säkerhetskontrollen på svenska flygplatser.
• Bagage som checkas in påverkas inte av de nya begränsningarna. Här finns inga begränsningar när det gäller storlek på behållare eller mängd vätska som du packar ned.

Specialmat ombord
Är Du allergiker? Eller finns det annan anledning till att du måste avstå vissa födoämnen, be din resesäljare kontrollera vilka möjligheter som finns för beställning av specialkost. De flesta flygbolag tillhandahåller ett stort utbud av specialkost.

Återbekräfta hemresan!
För dig som flyger med reguljärflyg (endast flyg eller paketresa): Återbekräfta (reconfirm) alla flygsträckor (ej utresan) senast 72 timmar före vidare resa. Kontakta det flygbolag du skall resa med, dels för att återbekräfta din plats, dels för att få information om eventuella ändringar i tidtabellen och resväg. En lokal kontakt är alltid bra att lämna till flygbolaget om det skulle bli någon förändring av tid eller resrutt närmare avresa än 72 timmar. För dig som bokat "endast flyg" med en charterarrangör: vid ankomst; kontakta arrangörens reseledare på plats för information om hur du kan bli kontaktad eller ska kontakta reseledningen inför hemresan.

Flygplatser i Sverige
Information från Luftfartsverket om flygplatser i Sverige - läs mer.

Svartlistade flygbolag i Europa
EU-kommissionen antog den 22 mars en förordning (nr 474/2006) med en lista över de flygföretag som belagts med verksamhetsförbud inom EU, d v s en "svart lista" över flygföretag från tredje land, som inte får flyga till eller inom EU. Du kan läsa mer på:

http://ec.europa.eu/transport/air-ban/list_sv.htm


Viktiga papper

- Resedokument -
Biljetter och vouchers skickas via e-mail till dig när betalning har inkommit.

Kontrollera noggrant din resebeställning och dina biljetter. Vi har kontrollerat alla biljetter, men det är viktigt att du själv stämmer av att allt är enligt beställning Checklista: Stämmer avreseort, avresedag, reslängd, typ av rum, antal personer och hotell? Kontrollera även övriga beställningar, såsom bilhyra, hotellbokning, teaterbiljetter etc.

Resor till USA - APIS-Blankett
För den som önskar resa till USA är det nödvändigt att fylla i alla uppgifter på en sk APIS-blankett. Vi rekommenderar alla resenärer att fylla i uppgifterna i god tid före avresan och att lämna den ifyllda blanketten till incheckningspersonalen. Man kan också lämna samma uppgifter direkt på några av flygbolagens hemsidor. Uppgifterna måste vara korrekta, annars kan man riskera att inte få följa med flyget.
Ladda ner dokumentet här

Resor till USA - ESTA (Visa Waiver Program)
Numera gör man ansökan för Visa Waiver Program on-line detta ersätter den blanket man tidigare fick ombord på flyget.
Denna ansökan måste göras minst 72 timmar innan avresa och det är kundens skyldighet att bevaka att man får ett OK på detta innan avresan.
Formuläret hittar ni på följande sida https://esta.cbp.dhs.gov

Pass, Visum och Ambassader

- Pass och Visum -
Det är varje resenärs ansvar att se till att ha eventuellt erforderliga VISUM och GILTIGT PASS vid inresa till annat land. Tänk på att många länder kräver att ett pass är giltigt 6 månader efter avslutat resa. Tänk också på att en del länder har speciella regler när det gäller annats lands stämpel i passet.

Det är ytterst viktigt att du har undersökt alla krav och bestämmelser som gäller för det land eller de länder du ska besöka på din resa. Vid minsta tveksamhet, kontakta landets ambassad eller konsulat.

- Svenska ambassader utomlands -
Information om Sveriges ambassader i utlandet hittar du på regeringens hemsida - klicka här.
(Adress: http://www.swedenabroad.com/sv-SE/)

- Polisens information om pass och resehandlingar -
För att läsa mer - klicka här.
(Adress: http://www.polisen.se/)

- Aktuella reserekommendationer från UD
http://www.regeringen.se/uds-reseinformation/ud-avrader/

Resegaranti

Odenresor ställer lagstadgad garanti i enlighet med Resegarantilagen
Resegarantilagen gäller för paketresor samt för paketreseliknande resor vid försäljning till konsument.
En paketresa är ett arrangemang som består av en transport tillsammans med inkvartering, eller någon av dessa tjänster i kombination med en turisttjänst, till exempel hyra av båt eller inträde till en nöjesanläggning, om resan varar i mer än 24 timmar eller inbegriper övernattning. Resan skall säljas till ett helhetspris eller till skilda priser som är knutna till varandra. Vid köp av endast inkvartering gäller inte lagen.
Även vid köp av resor som består av separata transport- och inkvarteringstjänster som sammantagna uppvisar väsentlig likhet med en paketresa, gäller resegarantilagen, dock endast för konsumenter.
Om resan blir avbruten eller inställd, t ex på grund av att arrangören går i konkurs eller inställer betalningarna, kan ersättning utbetalas ur resegarantin. Ansökan om ersättning skall ha inkommit till Resegarantinämnden senast tre månader efter det att resan blivit inställd eller avbrutits.

Ladda ner Resegarantilagen
Klicka på denna länk för att se just nu ställda garantier.

Flygpassagerares rättigheter
Flygpassagerares rättigheter eu

Övrigt

Flygrädsla
http://www.flygtrygg.nu

Valuta
http://www.forex.se

Kartor
http://www.multimap.com
http://www.viamichelin.com
http://www.mapquest.com

Världstider
http://www.worldtimezone.com
http://www.worldtimezoneconverter.com

FacebookTwitter
Share |

Odenresor resebyrå i Stockholm och Göteborg erbjuder paketresor och flyg till världen över. Hos oss finner Ni billiga resor och flygbiljetter populära destinationer som Asien, Thailand, USA, Sydafrika, Maldiverna och Costa Rica. Vi hjälper er att skräddarsy er rundresa, upplevelseresa, weekendsresa, fly & drive eller varför inte en resa jorden runt.
Stockholm > Tel: 08-654 19 00 Fax: 08-654 36 98   |   Göteborg > Tel: 031-743 43 80 Fax: 031-743 43 81   |   E-post: info@odenresor.se
Facebook | Twitter | YouTube | Instagram

Aktuella kampanjer!
19
10
22
Visa alla flygkampanjer

THAI Business

Nyhetsbrev

Odenresor

Din expert på resor
08-654 19 00
Ring mig direkt så tipsar jag om bästa resmålen för just dig.
Kontakta mig